Feliratkozás a Skinceuticals hírlevélre

Tájékozódjon híreinkről, fedezze fel legfrissebb újdonságainkat és a legújabb esztétikai trendeket

Bezár

Arcbőrhibák: típusok és okok

    Az Ön arcán is vannak különböző foltok? Ide kattintva fedezze fel az arcán lévő foltok típusait és találjon tippeket bőre kezeléséhez!

    AdobeStock_211781731.jpeg

    Arcfoltok: A pigmentáció okai és típusai

    Az arcbőrön a foltok megjelenése gyakori jelenség, amelynek különböző okai lehetnek, például genetikai tényezők, napozás, bőrbetegségek, fertőzések vagy gyógyszerfogyasztás. Bár az arcon megjelenő foltok általában nem utalnak semmi komolyra dologra, fontos róluk tudni, mivel ezek későbbiekben kezelésre szorulhatnak.

    Mik azok az arcbőr hibák?

    A hibákat a bőr bizonyos területein való melanin felhalmozódása okozza. Számos tényező okozhat pigmentfoltokat. A leggyakoribbak a napozás, a hormonális változások, az idősödés, a pattanások, az allergiás reakciók, a bőrbetegségek vagy bizonyos gyógyszerek fogyasztása.
    Az ilyen foltok az egész testen jelenhetnek meg, de nagyobb valószínűséggel az arcon. Ennek oka az, hogy az arc az a testrész, amely a leginkább ki van téve olyan környezeti tényezőknek, amelyek hiperpigmentációt okozhatnak, mint például a napfény, a környezetszennyezés és az éghajlat. Esztétikai okokból mindannyian szeretnénk minél hamarabb eltüntetni az arcon lévő foltokat.
    Ennek ellenére az arcon lévő foltok elvileg nem jelentenek egészségügyi problémát, a legtöbbünk számára csupán nem szép látvány. Ha azonban úgy érzi, hogy egy folt aggasztónak tűnik, forduljon bőrgyógyászhoz, hogy megvizsgálja az érintett területet.

    Az arcbőr hibáinak típusai

    Az arcon található foltoknak számos különböző típusa létezik, mindegyiknek sajátos okai és jellemzői vannak. A leggyakoribb típusok ismerete elengedhetetlen a kiértékelésükhöz, és a megfelelő termékekkel való helyes kezelésükhöz. Az alábbiakban elmondjuk a leggyakoribb bőrhibák típusait és azok sajátosságait.

    Sötét foltok az arcon

    A sötét foltok általában a legismertebbek közé tartoznak, ilyenek például a szeplők vagy anyajegyek. Az arcon lévő sötét foltok színe a világosbarnától a feketéig változhat, és lehetnek egységes tónusúak, vagy lehetnek sötétebb/világosabb területek. Különböző formájúak, valamint különböző méretűek és textúrájúak is lehetnek. A sötét foltok bárhol megjelenhetnek az arcon, leggyakrabban a homlokon, az orcákon, az orron, a felső ajkakon vagy a szem környékén.
    A foltok genetikai eredetűek lehetnek, mint például az anyajegyek vagy a szeplők. Következő okok, amiért sötét foltok jelennek meg az arcon: bizonyos gyógyszerek fogyasztása, hormonális egyensúlyhiány vagy a pattanások utóhatásai.
    Abban az esetben, ha e foltok mérete, színe vagy textúrája megváltozik, bőrgyógyászhoz kell fordulni, hogy megelőzzük az olyan rákos megbetegedések megjelenését, mint a melanóma. Nem kell, hogy bármi komoly legyen, de az egészséggel kapcsolatos problémák korai kezelése hosszú távon számos előnnyel jár.

    Anyajegyek a napfény hatásától

    A napfény hatására kialakult foltok, más néven öregségi foltok vagy napfoltok barna, lapos foltok, amelyek a bőrön jelennek meg a Napnak gyakran kitett területeken, például az arcon, a kézen és a karokon. E foltok eredete a krónikus, UV-sugárzásnak való túlzott kitettségben rejlik, amely károsítja a bőr pigmenttermelő sejtjeit, az úgynevezett melanocitákat. Ennek következtében a bőr kiegyensúlyozatlanul termel melanint, ami az arcon a foltok kialakulását okozza.
    A napozáson kívül számos más tényező is okozhat pigmentfoltokat az arcon, például az idősödés, a családban öröklődő hajlam és a mesterséges UV-fényforrásoknak, például az UVA-sugaraknak való kitettség.

    Fehér foltok az arcon

    Abőrhibák következő típusa a sötét foltok mellett a fehér foltok. Eredetük és jellemzői alapján az alábbi típusok különböztethetők meg:
    Pityriasis Versicolor. Ez a fehér foltok leggyakoribb formája, amelyet gombás betegség okoz. Ha nem állítják meg időben, az egész testen elterjedhet.
    ● Vitiligo. Ez egy autoimmun betegség, amelynek során fehér foltok jelennek meg a térden, könyökön, lábon, arcon és kézen.
    Hypomelanosis. A fehér foltok megjelenése jellemző a napozás következtében.
    Atópiás dermatitis. Ennek eredménye a pityriasis alba, amelyet száraz bőr, hámlás és fehér foltok jellemeznek az arcon.
    Genetikai tényezők is felelősek a fehér foltok megjelenéséért, valamint bizonyos gyógyszerek, például a kortikoszteroidok használata. Ezenkívül a B12-vitamin hiánya olyan betegségekhez vezethet, mint a pajzsmirigy túlműködés vagy a pikkelysömör. Ezekben az esetekben a legcélszerűbb, ha az orvoshoz fordulunk egy szakszerű diagnózisért, hogy kiderüljön, mivel állunk szemben, és hogyan oldhatjuk meg a problémát.

    Vörös foltok az arcon

    Az arcon megjelenő vörös foltok legjelentősebb oka a bőrgyulladás. Megjelenhetnek azonban allergia miatt is, ami bőrégést okozhat, akár étel elfogyasztása következtében, akár külső elem hatására, például amikor a bőr csalánnal érintkezik. Másrészt a bőrön lévő vörös foltok megjelenhetnek olyan parfümök, krémek vagy kozmetikumok használata miatt is, amelyek reakciót váltanak ki a bőrön.
    Megjelenésük másik oka a nyakláncok vagy karkötők használata, amelyek specifikus allergiát váltanak ki, vagy dörzsölés következtében reakciót okozhatnak a bőrön. Természetesen a pattanások lehetnek egy újabb ok, ami miatt a bőr elveszíti egyenletes tónusát, és bőrpír jelenhet meg.
    A rózsahimlő egy következő ok, ami miatt vörös foltok alakulhatnak ki az arcon. Ezek a túlműködő immunrendszertől kezdve az örökletes vagy környezeti tényezőkig terjedhetnek.
    Ha a bőr érzékeny a külső tényezőkre, akkor megfelelően kell ápolni, és speciális, érzékeny bőrre való termékeket kell keresni, hogy megnyugtassák és hidratálják a bőrt, kiegyenlítsék a tónusát. A minőségi termékekbe való befektetés fontos ahhoz, hogy a legjobb kezelést alkalmazza a foltokra hajlamos bőrtípuson.

    Hormonális foltok az arcon

    A hormonális foltok olyan hiperpigmentált területek, amelyek gyakran megjelennek a nők arcán az ösztrogén- és progeszteronszint változása miatt, általában a terhesség, a klimax vagy a fogamzásgátló szedés időszakában.
    A melasma egy hormonális folt az arcon, amelyet gyakran a napozás vált ki. Ez az állapot gyakrabban fordul elő a magas fototípusú, azaz sötétebb bőrűeknél. Éppen ezért az arcon lévő melasma foltok minimalizálásának hatékony módja a napvédő krémek napi használata az UV-sugárzás káros hatásainak megelőzése érdekében.
    A melasma a napnak kitett bőrfelületeken jelenik meg, és általában szabálytalan alakúak és méretűek. Sötétbarna vagy szürkés színűek, és általában különböző megjelenésűek attól függően, hogy az arc mely területén jelennek meg.

    Hogyan lehet eltávolítani az arcon lévő foltokat?

    Önnek is vannak ilyen foltok a bőrén, és taszítónak találja őket? A SkinCeuticalsnál tudjuk, hogy a hiperpigmentáció egyesek számára aggasztó lehet. Márkánk olyan termékeket forgalmaz, amelyek kifejezetten az arcon lévő foltok halványítására és újbóli megjelenésük megelőzésére szolgálnak. Ezért meghívjuk Önt, hogy fedezze fel a tökéletes arcápoló termék rutint az arcán megjelenő foltok csökkentésére.

    Tisztítás

    A jó arctisztító az arcápolási rutin elengedhetetlen része, mivel eltávolítja a bőrről a szennyeződéseket, a smink és a kozmetikumok nyomait, valamint a szennyeződés részecskéit, amelyek a nap folyamán felhalmozódnak a pórusokban. Ha nem távolítják el megfelelően, ezek eltömíthetik a pórusokat, pattanásokhoz, és egyéb bőrproblémákhoz vezethetnek.

    A szennyeződések eltávolítása mellett a tisztítás segít a bőr előkészítésében is a bőrápoló termékek alkalmazása előtt. Azáltal, hogy a bőr mentesül a szennyeződésektől, ezek a termékek jobban beépülnek a bőrbe és hatékonyabban hatnak.
     
    Fontos, hogy olyan tisztítószert válasszon, amely megfelel a bőrtípusának és az egyedi igényeinek. Ha például száraz a bőre, akkor gyengéd, hidratáló arctisztító lehet szüksége, míg a zsíros bőrűeknek olyan lemosóra, amely szabályozza a felesleges faggyút.

    Antioxidáns szérum

    Az antioxidáns szérumok kiválóan védik a bőrt a szabadgyökök és az oxidatív károsodások ellen. A Skinceuticals-nál a Phloretin CF antioxidáns szérumot javasoljuk tiszta C-vitaminnal, amely fokozott védelmet nyújt a bőr környezeti eredetű idősödése ellen. A szabadgyökök ellen is védelmet nyújt, és segít eltüntetni a foltokat, a vékony vonalakat és az egyenetlen bőrtónust. Floretin, C-vitamin és ferulasav tartalmának köszönhetően ez a szérum tökéletes, ha csökkenteni szeretnéd az arcodon lévő foltokat. Minden bőrtípusra alkalmas.
    Alkalmazáskor 3-4 cseppet adagoljon termékből a tenyerére, és melegítse fel az ujjaival. Ezután enyhe nyomással vigye fel az arcra, a nyakra és a dekoltázsra.

    Foltok elleni szérum

    Ha sötét foltok vannak a bőrén, egy foltkorrekciós szérum segíthet csökkenteni azokat. A Discoloration Defense Serum, egy olyan pigmentfolt elleni szérum, amely eltünteti a sötétebb hiperpigmentáció és az egyéb tökéletlenségek által okozta foltokat. Minden bőrtípusra alkalmas.
    Alkalmazásához oszlassa el ujjaival az érintett területeken, és az arcápoló felvitele előtt előtt várjon, amíg teljesen felszívódik.

    Hidratálás

    Az arc hidratálása elengedhetetlen minden szépségápolási rutinhoz, mivel segít megőrizni a bőr egészségét és ragyogását. Az arcbőr az a bőr, amely a leginkább ki van téve a külső tényezőknek, például a napsugárzásnak, a környezetszennyezésnek és az időjárás változásainak, ezért létfontosságú, hogy hidratált legyen, hogy megőrizze a bőr védőgátját, és megelőzze a korai idősödést, a ráncok és a mimikai ráncok megjelenését.

    Mindennapos arcápolóját kifejezetten az Ön bőrtípusának megfelelő összetevőkből kell összeállítani, hogy a bőr megőrizze vízszintjét, és táplált maradjon. A bőr hidratálására általánosan javasolt összetevők a hialuronsav, a glicerin és a B5-vitamin, mivel ezek fokozzák a bőr mélyhidratáltságát, hogy puha és egészséges maradjon.

    Fényvédelem

    Az utolsó lépés, amelyet minden arcápolási rutinnak tartalmaznia kell, különösen, ha a cél a foltok eltüntetése vagy megelőzése, a fényvédő krém alkalmazása az arcra. A bőr naptól való védelme segíthet megelőzni a bőr korai idősödését, késleltetve a kis ráncok és az arcbőrhibák megjelenését. Amellett, hogy nyáron védekeznie kell az UV-sugarak ellen, az év többi részében is fontos a bőrének védelme, mert bár a sugárzás előfordulása alacsonyabb, mégis káros.
    Akár zsíros, normál, vegyes vagy száraz a bőre, az Advance Brightening UV Defense Sunscreen SPF 50 a fényvédelmet olyan összetevőkkel kombinálja, amelyek korrigálják az arc hibáit és megakadályozzák az UVA/UVB-sugarak káros hatásait, hogy Ön ragyogó, egyenletes bőrben gyönyörködhessen. Tranexámsavat, niacinamidot és széles spektrumú UV-szűrőket tartalmaz a teljes körű hatás és az egyenletes bőrtónus érdekében.

    Hogyan lehet eltávolítani az arcon lévő foltokat?


    A fenti információkat figyelembe véve van néhány iránymutatás, amelyet követhet a foltok megjelenésének megelőzése vagy a hiperpigmentációval rendelkező bőr ápolása érdekében. Íme a legfontosabbak:
    Használjon pigmentfolt elleni termékeket. Jótékony hatásúak lehetnek az antioxidáns összetevőket tartalmazó vagy a sejtregenerációt elősegítő termékek, például a C-vitamin az arcbőr foltjaira és a glikolsav. Ezek elősegítik a bőr megújulását és ragyogást biztosítanak, így nem kell aggódnia az arcán lévő foltok miatt.
    Kerülje a túlzott napozást. A bőrhibák egyik fő oka az UVA-sugarak hatása, ezért a napozás idejének csökkentése és a bőr megfelelő védelme elengedhetetlen, ha napozásra készül.
    Hidratálja az arc és a test többi részének bőrét naponta minőségi szérumokkal és krémekkel.
    Igyon naponta elegendő vizet, hogy a bőr hidratált maradjon, és így megelőzze az öregedés jeleit.
    Ha követi a fenti tippeket, és alkalmazza ezt a vegyes és pigmentfoltokra hajlamos bőr duót, akkor csökkenteni tudja a foltokat, és azok egy része akár teljesen el is tűnhet.

    Skin Ceuticals

    Your browser isn't supported

    You can download a new browser :

    Firefoxgoogle chromeoperainternet explorer